HomeNostetta Imatran ilmailuun!

Artikkelit samasta aiheesta

Uusimmat

Kategoriat

Nostetta Imatran ilmailuun!

Pieni lentokone kentällä.

Eteläkarjalaiset pitkän linjan ilmailijat tekivät poikaporukoissa hätkähdyttävän liikkeen. Ei ole ihan tavallista, että yksityisharrastajat ostavat C-208 Caravanin kokoisen koneen ja perustavat sen ympärille ilmailualan yrityksen.

Saimaa Aviation Oy siis teki näin, ja viime viikonvaihteessa OH-SIS muutti entisestä kotipesästään Utista rajakentälle Immolaan. Saapumisseremoniat hoidettiin suuren maailman malliin palokunnan vesisuihkun läpi.

Ensisijaisesti uudella yhtiöllä vastataan Immolan kentällä toimivan, laskuvarjohyppytoimintaa tarjoavan Skydive Karjalan tarpeisiin. Kerhon entinen työjuhtahan päätyi loppukesästä selälleen kentän pintaan ja tuhoutui korjauskelvottomaksi onneksi toisin, kuin sisällä olleet kyytiläiset. Vakuutusrahoilla yhdistyksenä toimiva kerho sai hoidettua velat pois, mutta uuteen koneeseen olisi jouduttu ottamaan uusi, kerholaisten takaama laina, ja kun ostetaan pienempääkin, hyppykäyttöön soveltuvaa konetta, takaussummiin saa upottaa useammankin omakotitalon.

Tässä tapauksessa palaset kuitenkin loksahtelivat paikalleen siten, että muutamalla henkilöllä sattui olemaan hieman sijoituspääomaa ja isosti intoa lähteä kehittämään ihan oikeasti kannattavaa ilmailuliiketoimintaa. Utin Lennolla oli myös myynnissä yksi maailman parhaimmista hyppy- ja rahtilentokäyttöön soveltuvista konemalleista. Saimaa Aviation osti koneen ja vuokraa sitä sitten ensisijaisesti Skydive Karjalan hyppykäyttöön mutta sopimuksen mukaan myös muille hyppykerhoille sekä Utin Jääkärirykmentille. Muutakin vuokra- tai kuljetuskäyttöä on varmasti suunnitteilla etenkin talviajalle.

Nyt koneen kotipaikkana on kuitenkin virallisesti Immolan lentokenttä, mikä tarkoittaa myös sitä, että hyppyharrastetoiminta koitetaan nostaa aivan uudelle tasolle Etelä-Karjalassa. Tässä on hyvä pr-mahdollisuus Imatran kaupungille vireän ilmailuharrastetoiminnan mahdollistajana ja kumppanina! Jos aiemmin kesäviikonloppuna Immolassa pyöri 10-20 hyppääjää lähitaisteluetäisyydeltä, voi jo ensi kesänä paikalla olla moninkertainen määrä hyppääjiä ympäri Suomea. Vierailijat tarvitsevat ruokaa, majoitusta ja mahdollisesti myös muita oheispalveluja alueelta. Lentokentällä vierailu on oikein markkinoituna viihteellinen ohjelmanumero myös muille matkailijoille ja vierailijoille. Kentällähän on jo aktiivista purjelento-, moottorilento- ja lennokkitoimintaa. Kauniina kesäviikonloppuna lentonäytöstä on tarjolla päivittäin!

Suomen suurimmalla laskuvarjohyppykerholla Skydive Finlandilla on Utissa ympärivuotisia työntekijöitä kaksi ja kesäaikaan työsuhteessa toistakymmentä henkilöä. Myös Skydive Karjalalla on konehankinnan myötä mahdollisuus tarjota ainakin tilapäis- ja kesätöitä alueen nuorille. Isohko potkuriturbiini mahdollistaa paikallisen, ammattiin tähtäävän lentokoulutuksen järjestämisen Immolaan. Laajentuvat ilmailuharrastusmahdollisuudet palvelevat myös Etelä-Karjalan pieniä kärkikuntia, ja pientä huhua on jo kuultukin siitä, että Simpelejärven opistolla järjestetään ensi keväänä Suomen ensimmäinen kansalaisopistovetoinen laskuvarjohyppykurssi.

Kirjoittaja:
Timo Toivonen
Simpelejärven opisto

Lentäjä ilmassa. Ikkunasta näkyy maisemaa ilmasta käsin.