Valikko Sulje

Suvorovin Suomi 5/5: Kaksoislinnoitus ja Hamina

Kartta Vanhan Suomen alueesta. Sen päällä lukee teksti "Suvorovin Suomi".

Venäjän keisarinna Katariina Suuri tiesi 1790-luvun alussa, että ruotsalaiset uhkasivat Pietaria paitsi maitse, myös mereltä käsin. Viimeisin muistutus oli tappio Ruotsinsalmen taistelussa 1790.

Aleksandr Suvorov ryhtyi mittaviin linnoitustöihin nykyisen Kotkan ympäristössä.

Historiantutkijat Tapio Bergholm ja Jyrki Paaskoski tutustuvat Kyminlinnan maalinnoitukseen, Fort Slavan merilinnoitukseen ja Haminan ympyrälinnoitukseen. Vieraana on historioitsija Rainer Knapas. Jaksossa tehdään myös yhteenveto sarjan kohteista. Mitkä olivat tutkijoille itselleen suurimpia yllätyksiä ja elämyksiä? Miksi Aleksandr Suvorov viihtyi juuri Haminassa?

Osa 5: Kaksoislinnoitus ja Hamina

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa hankkeessa on valmistunut Suvorovin Suomi -dokumenttiohjelma, jossa kerrotaan Aleksandr Suvorovin johdolla Pietarin puolustukseksi Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla rakennetuista linnoituksista ja sotakanavista. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä videoita, mutta kokonaisuudesta muodostuu kuva siitä, miten tämän päivän tutut matkailunähtävyydet Kaakkois-Suomessa liittyvät samaan suureen tarinaan.

Sarjan tuottaja on Pekka Kaipainen / Websteri Media Oy. Dokumentissa asiantuntijoina toimivat dosentti Jyrki Paaskoski ja historiantutkija Tapio Bergholm. Tavoitteena on, että dokumenttisarjasta on hyötyä matkailullisesti ja opetuksellisesti. Sarja on julkaistu avoimella alustalla (Youtube). Videoiden tekstitys löytyy suomen, englannin ja venäjän kielillä.